S.L.I.D.E.S.H.O.W

SeTeLaH KePaHiTaN PaSTi AkaN aDa KeMaNiSaN

mY GueStBooK

Anak bujang mami~

Si Manja mami..

There was an error in this gadget

Daily horoscope

Chinese daily horoscope

My Favourite Songs

Gurindam Jiwa...

Adorable...

Beauty TiPs

9:07:00 AM

Apakah hikmah disebalik musibah??. Bila hatimu goyah, tak tenteram, tak aman.......bila keadaan manjadi reda, baru terfikir difikiran, terdetik dihati dengan berbagai persoalan menghantui dijiwa. Dimanakah silapnya diri?....mungkin juga kesilapan diri sendiri atau kah orang sekeliling kita??.......kerana jika diri sudah menginsafi tapi masalah semakin menjadi jadi. 'adatah hikmahnya tu....." there must be something good reasons behind it".....kan??. Ya!......benar benar hikmah diatas sesuatu kejadian......Jika sebelum ini diri dipandang rendah dan disingkirkan, sedangkan sejuta usaha sudah dilakukan, beribu hajat sudah ditunaikan....entah dimanakah silapnya?. Ketika hati tulus kepadanya, ketika hati ikhlas kepadanya dan telah ku berikan seluruh hatiku...........walau hati sememangnya sudah sakit! sudah cacat!. Saat fikiran berserabut...ah!!....sudah jatuh ditimpa tangga. Tapi hati masih berkata sayang, masih jua berkata rindu. Hendak ku ungkaikan sulaman kasihku, namun ku tak berdaya..., langkah kakiku tiba tiba terhenti...seperti ada yang menghempap kuat!....masya allah. Saat ku melihat kasihnya masih ada, mungkin jua cintanya masih ada. Ku gagahi jua.....aduh!!! sakitnya........sekali lagi ku terjatuh. Aku sudah kehabisan daya, kesabaran ku sudah dipenghujung batasan. Mereka bertepuk kegembiraan, bersorak kegirangan. Akhirnya aku redha akan ketentuannya. Bila tangisan dan sebak hatiku bersahut sahutan, hanya doa yang dapat ku panjatkan kepadamu...Ya allah!.....berikanlah aku kekuatan. Ku pandang kedua permataku, hati semakin berkecai, hancur luluh......Maafkan mami sayang........apakan daya tangan tak sampai. Namun benarlah tuhan itu maha adil, maha pengasih dan maha pemurah. Diketika mereka yang mentertawakan itu pula bagai disambar petir, disimbah aing panas dek kekerasan hati mereka........baharulah mulut mereka berbicara, baharulah tau mana kaca mana permata. Malunya diri mereka, dimana kan menapuk mua??.........kasian, itulah balasan tuhan, kitani manusia ani sama sahaja saudaraku.....allahuakbar!!!........barulah memandang, barulah mengharap dan seribu kemaafan pun dipinta. Tangisan dan sebak dihati terhenti seketika........tiada terkata. Diri dipeluk, diri ini ditangisi.......namun sesalan tiada berguna lagi. Segunung harapan hanya mimpi. Hijrahkan lah diri ini ya allah!.........hijrah kan lah........hanya kau pendamping ku, hanya kau ku cintai. Kasihanilah pada ku dan kedua putera belahan hatiku......sempurnakanlah kehidupan kami didunia dan di akhirat, jika ini yang engkau kehendaki......amin.

7:16:00 PM

Alhamdulillah, by second day of hariraya hampir semua udah sanak saudara yang terdekat didatangi. Tinggal lagi kan dilanggar rumah cuzen cuzen yang berumah sendiri...insyaallah esok lagi menyambung. Mudahan kitani dipanjangkan umur sehat tubuh badan, bejumpa tah kitani. Syawal ani tah peluang paling tepat kitani berkunjung kunjungan, merapatkan tali silaturrahim yang lama terputus dek kesibukan duniawi. kadang kadang tejumpa n terserempak saja dijalan, senyum dan angkat tangan tah saja. Kadang jumpa dikadai, macam hari atu garam banar hati mami eeeee! siapakan ni himpit himpit hampir jua siring mami. Marung mami tapi sekali toleh rupanya hj airol anak tangah. Eeehh kau ani lai, sikit lagi kayati kan marah....hehehe udah atu sama sama tah ketawa, bah kirim salam tangah ah..Kata orang mami ani selalu mukanya serius sampai nda nampak saudara atau kawan ada disubalah mami hehehe, auw banar eh brunei ani damit kehulu kehilir pun kejumpahan jua dangan. Sudah bekumpul musim raya ani palagi bah 'gaplah' tah tu, cerita itu cerita ini..cerita hot hot pun ada. But i really respect all my family- they are very sporting walaupun tau situasi mami pada masa ani. Mami pun think positively saja.....its life!. Tekajut mami maliat anak cuzen cuzen mami yang sudah basar basar, sudah jadi anak dara, sudah jadi anak bujang rupanya sialai sialai ku ani eh.....tinggi tinggi tagap badan bisdia. kadang adib betanya, "mami, knapa cuzen mami atu anaknya sudah basar basar kan, padahal umur mamanya sama macam mami?"....kata mami pasal cuzen mami atu ada yang kawin awal iatah anak pun bemudaan tia. Aahhh....nya adib. Open house sana sini, pikir saja nda lagi tampat kan menaruh....mana nda parut udah panuh. Ah pas tu datang tia gastric, eeh macam nda paham paham parut ani eh. Baik jua nini bini membawa minyak kapak. Atupun barat baratan mami kan memakai......hehehe takut keciuman baunya maklum tah hariraya kan...masa besalaman style masani lagi cium pipi kiri, cium pipi kanan hahahaha. Apa calinya nah hariraya taun ani??......ada kek namanya kek H1N1 hahahaha.....baik jangan dimakan, karang dapat H1N1 positive....tepaksa kana quarantine hehehe hariraya jua lagi ni. Tapi mun ada kek tau biskut yang namanya kek Tamiflu, baik tah dimakan tu ok jua jadi ubat penawar H1n1 atu hahahaha macam macam saja. Anyway, semoga ikatan persaudaran dan tali persahabatan kitani akan berkekalan dan jumpa lagi ditahun hadapan.......amin!!.....Salam kasihsayang.....

Apatu??.....ehem ehem macam galak saja bunyinya, soal hati kah?. Itulah fitrah kejadian manusia, manusia memang memerlukan cinta untuk meneruskan hari hari mendatang. Tanpa cinta, kosonglah jiwa. Cinta kepada ilahi, cinta kepada anak anak, cinta kepada ibubapa, cinta kepada adik adik, cinta kepada agama dan negara. Cinta kepada sesama manusia??...hehehe adakah?. Kita tidak dapat berselindung, dan bukan salah kita jika cinta hadir didalam hidup kita walau macamana speednya..pelahan kah atau macam disembar kilat hahaha. Cinta adalah milik tuhan yang maha kuasa. Cinta adalah satu anugerah pemberian tuhan yang sungguh nikmat kepada hamba hambanya. Cuma manusialah yang selalu menyesatkan pemberian tuhan yang satu ini. sesat cinta?...hehehe. Cuma manusia yang berakal dapat membezakan cinta. Cinta plastik, cinta kaca...aduh berkecailah jika terhempas. Cinta monyet, cinta yang cuma sementara...yang hanya ingin melihat yang indah indah belaka dipandangan mata. Jika sudah kelihatan kudisnya..........terkuburlah cinta semacam mendapat penyakit berjangkit. Cinta kepada ilahi dan cinta yang berlandaskan iman adalah cinta hakiki. Soalnya, dimanakah bisa mendapat cinta yang hakik??. Inilah cinta berlandaskan iman serta penuh kasih sayang, cinta yang benar benar memerlukan penghayatan dan pengorbanan. Tiada apa yang diinginkan, tiada apa yang dijanjikan, melainkan ketenangan dan kesejahteraan jiwa nurani. Bukan saja cantik dan indah dipandangan mata, malahan terasa sejuk dan damai dihati. Cinta inilah yang membakar semangat untuk sebuah kehidupan yang lebih bererti. Bukan cinta yang penuh keasyikan dan khayalan semata mata seperti cintanya cindarella atau snow white yang pada hujung ceritanya happy ending kerana bertemu putera idaman. Selepas itu tamatlah cerita....sekian wassalam. Apa cerita selepas itu tidaklah diketahui dan diikuti lagi. Tiada siapa yang tahu apakah bahagianya hingga kehujung nyawa?. Cinta yang membuak buak, sehari tidak jumpa bagaikan setahun. Makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena....aduhai kasihannya. Lemas dalam buaian kasih yang akhirnya terdampar dilautan.....hilang pengayuh, sampan entah kemana. Masya allah.......Ya allah, maha suci tuhan...alangkah indahnya cinta yang hakiki. Tuhanku, sekiranya hambamu ini tiada akan menemui cinta hakiki milikmu ya allah, maka palingkanlah cinta hati hambamu ini sepenuhnya hanya kepadamu. Cukuplah cinta yang hanya sekadar ucapan yang sebenarnya adalah dusta!....yang hanya indah dimata dan manis dibibir, tetapi meratah dan mengelapkan hati dan memusnahkan perasaan.

Salam aidilfitri tuk semua! mohon maaf zahir batin. Sudah siap semua persiapan??. Mami biasa biasa saja yang penting adib dan danish happy. yeah! esok hariraya. Bunga api, bunyi badil disana sini mengajutkan tapi memang memeriahkan suasana. Tadi dikulapis terasa banar syahdunya hariraya menggamit perasaan. Sibuk mami memasang cadar baru, memasang carpet baru dibilik tamu n yang siuknya maliat cucul sudah siap bepasang. Hehehe beraya tah tani taun ani sayang. Open house?....insyaallah. Baju kurung mami last last baru siap padahal simple saja maniknya. Next time, biar tia mami membuat manik sendiri eh..mami pernah sekali cuba jait manik tapi nda smart, jaraknya antara satu manik kemanik yang lain skajap satu cm skajap kan seinci hahahaha....nda orang mau mengupah menjahit manik. Asai bini baru teror membuat manik, lawa lawa lagi. Tapi katanya sangal belakang kan pasal batah duduk. Satu lagi kalau mata kabur, karang tecucuk jarum hahaha. Gerenti kadai jahit ahir tutup ni malam ani. Kadang musim hariraya ani, time makan lunch n dinner pun nda tantu, perut pun meragam sudahtah banyak minum be gas. tambah tia lagi makan biskut n kek yang memang semuanya manis manis. Ehehe...list list order kek/biskut banyak payah pulang memilih. Yang calinya ada list yang boleh tani membayar masa time bonus hahaha, tapi kasian jua tu lambat balik modelnya. Tapi biskut biskut my mum still the best!!...Mami tais liur mencari biskut tat nenas- siasia pun....yang paling mami ingaukan, adib kan exam psr lapas raya. mudahan adib pas...amin. Auw ah, taun ani first time mami beraya masa sudah kraja ofis hours. Mun dulu masa beshift, mami slalu tekana post nite (first day hariraya bagas kraja malam) palagi ngantuk lah...tapi mami masih bersyukur dengan pemberian tuhan kerana allah lah yang lebih mengetahui mana yang terbaik untuk hambanya. Sekali lagi, jangan sekali kali berputus asa dari rahmat ilahi. Eid mubarak!.....minal aidil wal faizin.

  • Learn~Live~Hope

    LEARN FROM YESTERDAY LIVE FOR TODAY HOPE FOR TOMORROW

    Whazzup!...


    ShoutMix chat widget

    sHoppiNG oNLine...


    Hits

    Nice to Know U!..

    My Dearest Frens!..

    Aku seorang Perawat....

    My Photo
    adibdanish
    BSB, Kulapis villa, Brunei
    Me, myself, my world n my 2 adorable kids!
    View my complete profile

    HePy BuSyDaY 2 mE!

    There was an error in this gadget

    Islamic Hijri Calendar

    Asma ul-Husna

    Islamic Quotation..

    There was an error in this gadget

    As-Salam

    As-Salam

    my harry porter

    my harry porter

    my twins...

    my twins...

    Search This Blog

    Pages

    Related Posts with Thumbnails

    Pete The Penguin Virtual Pet

    Feed my turtles..

    Do MaTHs

    Money saver

    Beat Stress! (Stress Relief Tips for the Day)

    know ur dreams...

    There was an error in this gadget

    Fitness Tip of the Day

    There was an error in this gadget

    Info-Info Kesihatan

    There was an error in this gadget

    EnGlish IDioms

    English guidelines

    Arkanoid arcade classic

    There was an error in this gadget

    My Blog List